SÅ FÅR DU OLIVTRÄDET ATT LEVA

Lika viktigt som det är med möbler och prylar på terrassen lika viktigt anser jag att det är med växter, blommor och massa grönt. Det känns levande och extra härligt och inbjudande. Olivträden är en favorit och med oss hem fick vi bl.a olivträd som jag alltid trott var svårskötta. Inte alls farligt enligt personalen och nu tänkte jag att jag delar tipsen jag fick för at dessa underbara medelhavsväxter ska få ett långt och fint liv.

Plantera om trädet och ta den ur plastkrukan innan du sätter ner den i en kruka.

Sära på jorden från trädet så gott det går innan du har ner den nya jorden. Blanda jorden med den nya jorden. Viktigt är att använda medelhavsjord för då trivs olivträdet och känner sig som hemma.

Den här näringen är viktig och specialanpassad för medelhavsväxter såsom citrus och olivträd och rekommenderades. 1 tsk per 2 liter 1 gång i veckan. Dvs ungefärligt när du vattnar.

Sådär ja. Ny jord, extra näring och ett par liter vatten! Träden trivs i väldränerad jord och jag fick råd om att vattna träden ordentligt första gången och sedna låta jorden torka ut lite tills nästa gång det är dags att vattna.

Innan tempen går upp till ca 15 grader bör du placera dina träd inne om nätterna. Så även dagarna om vädret och tempen är som den är nu. Placera träden vid ett fönster med mycket ljus så trivs dem. När vädret och temperaturen tillåter kan träden stå ute hela nätterna och då gärna vindskyddat, i halvskugga och vattna när de ser ut att vara törstiga. Om man sköter detta rätt kan träden leva i år.