ATT RESA SOM GRAVID. FRÅGOR OCH SVAR.

Jag har fått väldigt mycket frågor ang hur det var att resa som gravid.
– Hur vi tänkte ang val av resmål, flygförsäkring, orosmoment etc. Ni som följer mig vet ju att vi var i Dubai nu i december då jag var i v.29 när vi kom dit och v.30 lagom tills att vi åkte hem.

Från början, i juni, innan vi fick reda på att jag var på smällen så hade vi typ prel bokat Afrika och safari. Vår största drömresa, och den skulle så bli av. En vecka i Kapstaden och en i Sabi Sands, Krugerparken för safari. Men, när vi fick reda på att en liten kotte bekräftats så ändrades dessa planer ganska fort. Frågade min BM på stora UL och fick ganska snabbt ett avrådande NEJ. I alf inte när man skulle vara gravid i v.30, dvs ganska höggravid. SÅ vi fick tänka om, och mer realistiskt. Vi visste att vi inte ville till Europa, för där är man ett par ggr om året, utan mer bort. Till et varmt och säkert klimat. Och vad känns då inte mer klockrent än Dubai?

Jag var på en presslunch i höstas där min bordsgranne tipsade om just Dubai som resmål som höggravid. Hon hade varit där själv som höggravid och rekommendera det varmt vidare. Fördelarna som fick mig är just den relativt ändå korta flygresan (ca 6,45 min) för den bit man ändå kommer, det behagliga december vädret samt att det känns säkert med bra sjukhus etc. För det var en sak jag funderade på och värderade stort, – Att känna mig säker med sjukvården dit jag reste ifall att något oväntat skulle hända.

KOLLA UPP INNAN NI BOKAR ER FLYGRESA:
– Vad flygbolaget har för regler. Vi reste med Norwegian, där man får resa fram till v.36 men många andra resebolag har v.28 som gräns innan man måste skaffa ett läkarintyg.
– Ha ändå med dig ett läkarintyg från din barnmorska. Jag fick utskrivet mina journaler ifall om att något utväntat skulle hända så att sjukhuset har mina värden etc.
– Kolla upp din gravidförsäkring. Vad är det som gäller vid eventuell nödlandning, för tidig födsel etc. Alla ser olika ut. Framförallt viktigt; VAD INGÅR.
– Kolla upp hur flygbolagets försäkringar ser ut för dig som gravid. Hos Norwegian skulle vi återbetalas biljetterna om det skulle vara så att något hände innan avresa och om vi mot förmodan blev tvungna att avboka. Detta gäller långt ifrån hos alla flygbolag. Tror nästintill ingen erbjöd detta när vi kollade runt.
– Se över med ditt försäkringsbolag om du bör lägga till en extra reseförsäkring. Kan vara bra att ha om man är osäker.

Flygbolaget sätter inte gränser på förbud att resa pga stor risk att allt ska sättas igång pga lufttryck och att du är uppe i luften utan generellt att man bör vara försiktig med pågående graviditet för just eventuella nödlandningar. Vad jag förstått är inte en nödlandning direkt billig och det kan mycket väl vara så att din försäkring inte alls täcker en eventuell nödlandning pga startad förlossning. Så känn efter själv. Hur mår du? Vd har du mått hittills i graviditeten. Hur ser historien ut i familjen? Är många för tidigt födda?

Jag är generellt ganska orädd av mig, är lugn och tänker väldigt positivt så vi gick på vår insikt att allt skulle gå lika fint. Allt hade gått bra hittills och mina värden och graviditet var i fas. Läkarintyg, papper och försäkringar var fixade o nödvändiga packning med.

BRA ATT TÄNKA PÅ OCH HA MED INFÖR FLYGRESAN:
– Stödstrumpor. Jag svällde nästan inte upp något alls, men stödstrumporna var ändå guld värda. Rör mycket på tårna och ställ dig upp och kör lite tå-böj emellanåt. Det häller blodflödet att hållas i schack.
– Välj en plats nära toaletten och längst ut mot gången. Jag tror minsann jag var på toaletten 15 ggr på hemresan och att ha den nära o slippa be folk flytta på sig var guld värt för mig.
– Snacks. Mellanmål! Ofta är ju flygutbudets meny sådär, så som tur är köpte jag med mig riskakor, bars och frukt.
– Drick mycket vatten.
– Använd sköna byxor som sitter skönt vid magen och bäckenet. Kanske också ett par extra undisar då vi gravid vet att de kan hända olyckor.

Jag ångrar inte alls att vi reste i v.30 och ALLT gick toppen. Dubai var ett bra land att besöka som gravid och jag kände mig säker och lugn. att vara gravid där kändes väldigt stort. Man blev mycket väl behandlad så fort som de såg magen. Fick gå före i köer, fick väskorna burna och mycket fina, varma blickar.